Er komen steeds meer alternatieven op de markt voor een cv-ketel. Alternatieven waarmee je je huis op een duurzame manier kunt verwarmen zonder het gebruik van gas. Eén van die mogelijkheden is een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem zet deze energie met een hoog rendement en een kleine hoeveelheid stroom om in warmte voor het verwarmen (en vaak ook koelen) van je woning en/of het verwarmen van tapwater. De investering voor een warmtepomp ligt vaak een stuk hoger dan een cv-ketel, maar dit laat zich terugbetalen door de lagere maandelijkse energiekosten. Maar wat zijn eigenlijk de financieringsmogelijkheden voor een warmtepomp? Wij zetten ze voor je op een rij.

Warmtepomp financieren met hypotheek

Er zijn mogelijkheden om een warmtepomp te financieren met je hypotheek. Als je van plan bent om energiebesparende maatregelen te treffen, mag je tot 6% van de taxatiewaarde van je woning lenen. Voorwaarde hierbij is wel dat de energiebesparende maatregelen je huis energiezuiniger moeten maken. De rente die je over de 6% betaalt, is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening* voor warmtepomp

Je kunt de warmtepomp ook financieren met een persoonlijke lening. De rente hierover is ook meestal fiscaal aftrekbaar en daarbij hoef je geen advies- of notariskosten te betalen. Je leent een vast bedrag, tegen een vaste lage rente en met vaste maandelijkse lasten. Een doorlopend krediet is ook een mogelijkheid, waarbij je tot een vooraf afgesproken limiet geld kunt opnemen en aflossen. Dit is vooral handig wanneer je niet precies weet wat de verbouwing gaat kosten. De rente voor een doorlopend krediet is variabel.

Duurzaamheidslening, Nationaal Warmtefonds & subsidie

Veel gemeenten bieden de mogelijkheid voor een zogeheten Duurzaamheidslening om duurzame maatregelen te stimuleren tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief. Het is dus altijd goed om hierover te informeren bij jouw gemeente. Verder verstrekt het Nationaal Warmtefonds de Energiebespaarlening met een speciale rente voor energiebesparende maatregelen. En je kunt dit jaar ook nog in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie), waarbij je een subsidiebedrag (afhankelijk van het type warmtepomp) terug kunt krijgen.

Een warmtepomp leasen

Er zijn ook mogelijkheden om een warmtepomp te leasen voor een vast bedrag per maand. Er wordt dan een warmtepomp geplaatst en onderhouden en je hoeft in dat geval geen investeringskosten te maken.

Wat voor jou de beste optie is voor het financieren van de warmtepomp, is afhankelijk van verschillende factoren. Laat je daarom adviseren door een kredietverstrekker of onafhankelijk adviseur over de beste optie voor het financieren van een warmtepomp.

 

*let op! Geld lenen kost geld

Categorieën: Uncategorized