Een lening oversluiten doe je wanneer je een aantal jaren geleden een lening hebt afgesloten en de rente inmiddels lager is geworden. In dat geval kan het slim zijn om je lening opnieuw af te sluiten zodat je profiteert van de rentedaling. Zo blijf je niet meer betalen dan nodig. 

Besparen met je lening

Door regelmatig te bekijken of je de lening moet oversluiten, bespaar je met je lening. Een andere manier om te besparen is door verantwoord te lenen. Bekijk elke maand hoeveel u kunt missen en leen alleen het bedrag bij dat nodig is. Daarnaast kunt u bekijken welke looptijd en levensduur bij u past. 

Waarom een lening oversluiten?

Waarom zou u een lening oversluiten? Ten eerste omdat u zo heel veel geld bespaart. Door bij te houden wat de rente is die u betaald en deze op tijd over te sluiten, betaalt u veel minder geld. 

Wat is een lening oversluiten?

Als je een lening oversluit, sluit je één nieuwe lening af. Voor deze lening betaal je een bedrag waarmee je alle leningen die openstaan kunt aflossen. Omdat je nu niet meer allemaal kleine rekening hebt, maar één grote waar alle rekeningen onder vallen, betaal je ook minder rente. Het is dus zeker voordelig om hierover na te denken. 

Nadelen lening oversluiten

  • Je kunt je persoonlijke lening niet eerder aflossen wanneer je alles hebt overgezet naar één grote rekening;
  • Mensen zijn geneigd meer geld te lenen dan nodig waardoor de schuld oploopt.